Visio tulevaisuuden maaseudusta 2025

Marjaana Aarnio, Kaisa Hytönen, Esa Huurreoksa, Timo Hänninen, Minna Jaakkola ja Timo Kumpulainen

Tämä kirjoitus on Sadan megan Itä- ja Pohjois-Suomi-hankkeen 13.1.2015 ideointi-päivän visio tulevaisuuden maaseudusta Suomessa.

Maaseutu on elämää täynnä vuonna 2025. Maaseudun väestömäärä on pysynyt samana viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ikääntynyt väestö on muuttanut palvelutaloihin, mikäli kotona asumista ei ole voitu tukea enää etähoidolla. Nuoria perheitä ja eläkeläisiä on muuttanut maaseudulle. He arvostavat turvallista elämää, puhdasta luontoa ja elintilaa.

Luonnonvarojen merkitys on kasvanut entisestään. Maatilat ovat pitkälti automatisoituja. Uuden teknologian avulla huolehditaan entistä paremmin tuotantoeläinten hyvinvoinnista. Robotisaatio on lisännyt maatilojen tehokkuutta. Metsien kasvun seuranta ja harvennushakkuut on automatisoitu metsätiloilla. Tilat ovat energiaomavaraisia ja hyödyntävät monipuolisesti niin aurinko-, tuuli-, vesi-, bio- ja fuusioenergiaakin.

Liikenneyhteyksissä on siirrytty maan pinnalta ilmateihin. Pienlentokoneet ja kopterit kuljettavat väestöä sekä tavaroita.   Älynastarenkailla varustetut robottiautot säästävät tien pintaa siellä, missä teitä on vielä jäljellä. Teiden kuntoa valvotaan etätekniikalla. Oman auton omistaminen ei ole enää ajankohtaista vaan ilmataksilla ajaminen on edullisempaa. Välimatkojen merkitys on vähentynyt.

3D-tulostimet ovat edullisia ja sellainen löytyy jokaisesta kodista. Niillä on helppoa tulostaa mitä erilaisimpia muovisia tai metallisia esineitä ja tuotteita – esimerkiksi traktorin varaosat ostetaan nettikaupasta tiedostona ja tulostetaan kotona.

Työnteko on muuttunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Etätyöstä on tullut yleistä. Työ on projektiluontoisempaa ja kansainvälistä. Internet on luonut uusia ammatteja ja aivan uusia työntekotapoja. Opetus, konsultointi, konehuollot ovat siirtyneet verkkoon. Jopa metsäkonetta ajetaan kotoa käsin. Työvoimaverkostot välittävät töitä reaaliaikaisesti oman alansa osaajille.

Viestintään ei tarvita erillistä puhelinta tai tablettia. Ajaton yhteydenpito tapahtuu medialaitteen avulla, joka välittää henkilön äänen ja kuvan keskustelukumppaneiden tai useamman henkilön kesken. Keskustelijat voivat nähdä toisensa todentuntuisena hologrammina. Nuorison suosiossa ovat aurinkolaseja muistuttavat medialasit, joihin on integroitu mobiilipalvelut.

Matkailualan reaaliaikaiset live-palvelut tarjoavat elämyksiä ja uusia yrittämisen muotoja. Ostosmatkan Pariisiin voi tehdä omasta olohuoneesta. Live-oppaat myyvät revontulimatkoja Suomesta kaikkialle maailmaan, Japanin suurkaupungeista tehdään hiljaisuusretriittejä UKK-reitille ja Kainuun karhupuistoihin verkon välityksellä.

Terveydenhuolto hoidetaan osaksi kotoa käsin etänä. Anturivaatteet mittaavat elintoimintoja reaaliaikaisesti ja ovat suoraan yhteydessä omahoitajaan. Lähimmän vapaan lääkärin videovastaanottoajan voi tarkistaa mobiilisovelluksella. Lääkkeet toimitetaan kotiin pienellä robottihelikopterilla muutaman tunnin sisällä diagnoosista.

Koulutus on muuttunut Internetin ansiosta. Esikoulusta korkeakouluun opiskeleminen onnistuu kotoa käsin. Opetusta tuotetaan osaamiskeskuksista. Jos omalla alueella ei ole haluttua opetusta, se voidaan hankkia etänä mistä tahansa maailman osaamisverkostosta.

Konkreettiset palvelut on muunnettu virtuaalisesti saavutettavaksi. Virtuaalipankit, -sairaalat, -koulut ja muut virtuaaliympäristöt palvelevat ihmisiä turvallisesti.

Nämä kaikki palvelut kehittyvät ihmisten ehdoilla. Teknologia itse, kuten laitteiden yhteensopivuus, ei tuota ongelmia palveluiden käyttäjille. Jokainen näistä palveluista edellyttää todella nopeaa ja viiveetöntä tiedonsiirtoa. Laajan valokuituverkon ansiosta se ei ole enää ongelma vuonna 2025.

Kirjoittajat:
Marjaana Aarnio, marjaana.aarnio[at]msl.fi
Kaisa Hytönen, kaisa.hytonen[at]lappi.fi
Esa Huurreoksa, esa.huurreoksa[at]pohjois-karjala.fi
Timo Hänninen, timo.hanninen[at]pohjois-pohjanmaa.fi
Minna Jaakkola, minna.jaakkola[at]futuria.fi
Timo Kumpulainen, timo.kumpulainen[at]kainuu.fi, @timokumpulainen

Artikkelikuva: Flickr: Creative Tools (CC BY-NC-ND 2.0)