Tee tiedosta kiinnostavaa visualisoimalla se

Anu Huotari & Mari Niskanen

Perjantaina 7.11.2014 osana Kainuun ennakointihankkeen toimenpiteitä perehdyttiin Sometekin Ilkka Olanderin johdolla informaatiomuotoilun maailmaan.

Visualisoitu tieto jää mieleen

Informaatiomuotoilussa on ennen kaikkea kyse tiedon visualisoinnista – olipa kyse sitten määrällisestä tai laadullisesta tiedosta. Visuaalisuus on yksi tehokkaimmista keinoista herättää huomio. Muistamme 10 % siitä mitä kuulemme, 20 % lukemastamme ja 80 % siitä mitä teemme ja näemme.

Pitkien raporttien ja tilastokäppyröiden sijaan kannattaa siis kokeilla, miten tietoa voisi kuvata tiivistetysti infografiikkana. Suomessa sillä on myös mahdollista erottua – maailmalla informaatiomuotoilu on jo vahva trendi.

Yksinkertainen on kaunista

Infografiikan tekemiseen liittyy tiettyjä periaatteita – aloittelijalle paras neuvo lienee yksinkertaisuus. Mieti, mikä on ydinviesti, jonka haluat sanoa ja kuka on kohdeyleisösi. Käytä värejä ja fontteja harkiten – keep it simple.

Esimerkkejä ja vinkkejä löytyy googlettamalla. Tässä yksi:  10 rules that make infographic cool, effective and viral.

Välineitä löytyy

Hyviä infografiikan työkaluja on useita. Useimmista on olemassa ilmaiset versiot, joiden ominaisuudet ovat hieman rajatumpia.  Aloittaminen on helppoa, koska työkalut ovat  selainpohjaisia ja käyttöönotto edellyttää vain käyttäjätunnuksen tekemistä.

Ohjelmat ovat helppokäyttöisiä – kokeilemalla oppii nopeasti. Infografiikan tekeminen ei siis jää osaamisesta tai kalliiden ohjelmistojen hankkimisesta kiinni.  Yksi haaste niihin kuitenkin liittyy. Kuten monet muut nykyaikaiset työvälineet, infografiikka ei välttämättä näy oikein kaikilla selaimilla – etenkin Internet Explorerilla.

Kuiskintaa.fi-sivuston tilastoaineistoa on visualisoitu käyttäen infogr.am – työkalua väestösivulla http://kuiskintaa.fi/vaesto/

Tutustumisen arvoisia infografiikan työkaluja:

Piktochart https://magic.piktochart.com/
Infogr.am https://infogr.am/
Easel.ly http://www.easel.ly/
Canva.com https://www.canva.com/

Tässä esimerkki koulutuksessa tehdystä infografiikasta.

2014

Anu Huotari

projektipäällikkö, Kainuun ennakointihanke

Mari Niskanen

projektisuunnittelija, Kainuun ennakointihanke

 

Artikkelikuva Flickr: Javier Enjuto (CC BY-SA 2.0)