Kuhmon Tuupalan puukoulu palkittiin

Kuhmon uusi massiivipuurakenteinen Tuupalan koulu on valittu Pohjois-Suomen vuoden 2017 parhaaksi rakennusteoksi.

Tuupalan puukoulu on Suomen ensimmäinen massiivipuuelementtitekniikalla rakennettu koulu ja luontokeskus Haltian jälkeen toinen clt-tekniikkaa hyödyntävä julkinen rakennus. Rakennuksen runko on tehty CLT-levystä. Massiivinen puurakenne on rakenteista selvästi ekologisin, sillä se toimii itsessään suurena hiilivarastona. Myös väli- ja yläpohjat ovat puurakenteisia. Koulun seinien massiivipuupinnat ja välipohjien puupalkistot jätetään näkyville.

Koulu valmistuu marraskuun 2017 loppuun mennessä ja se otetaan käyttöön helmikuussa 2018. Hankkeen budjetti on liki 12 miljoonaa euroa, ja rakennuksen kokonaisala on 5 000 neliötä.

Palkinnon myöntävät rakennusalan järjestöt. Palkitsemisperusteissa kiiteltiin muun muassa kaupungin päättäjien rohkeutta rakentaa julkinen rakennus clt-elementti- ja liimapuutekniikalla. Tärkeänä pidettiin myös sitä, että hankintakilpailussa elementtitoimitukset menivät kuhmolaiselle CrossLam Kuhmolle ja näin tukevat alueen vahvaa puuklusteria. Lisäksi kiiteltiin rakennuksen yksinkertaista ja kikkailematonta arkkitehtuuria.

Tuupalan kouluhanke toteuttaa erinomaisesti Kainuun maakuntaohjelman ja Kainuun biotalousstrategian tavoitteita, että Kainuussa vahvistetaan julkisten hankintojen kautta puurakentamista. Puun käyttö rakennusmateriaalina tukee myös Kainuun ilmastotavoitteita, sillä puurakennukset pitkäikäisinä tuotteina toimivat hiilivarastoina ja hillitsevät ilmastonmuutosta.

Artikkelin kuva (Raksakamera. Kuhmo© 2017 ) on poimittu Raksakamerasta osoitteessa: http://timespace.co/747764462/fi/read/ jossa voi käydä seuraamassa hankkeen etenemistä.

Lisää Tuupalan puukoulusta ja sen saamasta palkinnosta:

https://www.facebook.com/tuupalanpuukoulu/

Tuupalan puukoulu on vuoden rakennusteko

Kuhmon uusi puukoulu palkittiin