Kainuu mukana OECD-tutkimuksessa

Tutkittua tietoa EU:n seuraavan ohjelmakauden edunvalvontaan

Kainuun liitto osallistuu vuosina 2015 -2016 Pohjoisten harvaan asuttujen alueiden verkoston (NSPA-verkosto) OECD-tutkimukseen, jolla rakennetaan pohjaa EU:n seuraavan ohjelmakauden edunvalvonnalle. Suomen, Ruotsin ja Norjan 14 pohjoisen alueen tilaaman ja OECD:n kanssa yhteistyössä tuotettavan tutkimusraportin on määrä valmistua vuoden 2016 lopulla.

Tutkimuksessa kartoitetaan pohjoisten alueiden ongelmia ja mahdollisuuksia ja mietitään keinoja ongelmien ratkaisuun ja mahdollisuuksien hyödyntämiseen.  Alueiden ominaispiirteitä ovat harva-asutus, yksityisten investointien vähyys, väestön ikääntyminen, pitkät välimatkat ja arktiset olosuhteet.

Euroopan komission kanssa käytävän vuoropuhelun avulla on tarkoitus korostaa harvaan asuttujen alueiden erityispiirteitä ja varmistaa alueille korvamerkityn erityistuen jatkuminen myös tulevalla, vuonna 2021 alkavalla EU-ohjelmakaudella.

Tutkimuksen käynnistystilaisuus oli maaliskuussa Brysselissä. OECD:n tutkijat vierailevat Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnissa ensimmäisen kerran kesäkuun alkupuolella haastatellen keskeisiä vaikuttajia liike-elämän, teollisuuden, paikallishallinnon, politiikan ja erityisosaamisen piiristä.

Kainuussa tutkimushankkeen paikallisena työryhmänä toimii Kainuun ennakointi- ja seurantaryhmä.

 

Lisätietoja: aluekehitysasiantuntija Jouni Ponnikas p. 040 5740804

 

 

 

Photo by Hannu-Makarainen