Biotaloudesta Kainuuseen lähes 4 000 työpaikkaa

Tiedote 18.12.2014

Biotalous voi tuoda Kainuuseen lähes 4 000 työpaikkaa vuoteen 2020 mennessä asiantuntija-arvioiden toteutuessa, kertoo tuore selvitys Kainuun biotalouden aluetalousvaikutuksista. Biotaloudella on jo nyt merkittävä vaikutus Kainuun työllisyyteen ja aluetalouteen – sen osuus maakunnan kansantaloudesta on 17,5 %  ja työllisistä 13,9 %.  Tulevaisuudessa biotalous voi tuoda maakuntaan noin 3 900 työpaikkaa ja aluetalouteen 645 miljoonaa euroa tuotannon kasvuna.

Toimintaa ja osaamista biotalouteen liittyen on jo olemassa eri osa-alueilla Kainuussa. Suurelta osin Kainuun biotalous liittyy metsävarojen käyttöön ja jalostukseen sekä maatalouteen, kertoo selvityksen toteuttaneen Aluekehityssäätiön kehittämispäällikkö Mika Arffman.  Toimialojen välisen yhteistyön tiivistäminen ja yritysklusterien rakentaminen on yksi asia, johon Kainuussa on panostettava. Arffmanin mukaan myös ymmärrystä biotaloudesta on lisättävä.  – Biotalous on käsitteenä uusi, eivätkä kaikki toimijat vielä ymmärrä toimintansa kuuluvan biotalouteen.  Kansallisessa biotalousstrategiassa biotaloudella tarkoitetaan taloutta, joka käyttää uusiutuvia luonnonvaroja ravinnon, energian, tuotteiden ja palvelujen tuottamiseen. – Biotalouden tuotteet ja uusiutuva energia nousivat esille vahvimmin biotalouden kehittämisen painopisteinä,  Arffman lisää.

Kainuun liiton aluekehitysjohtaja Heimo Keräsen mukaan selvitys on erinomainen pohja-aineisto Kainuun biotalousstrategialle. – Biotalous on nostettu Kainuu-ohjelmassa yhdeksi maakunnan kärkialaksi. Raaka-ainetta on Kainuussa runsaasti ja nyt on satsattava etenkin jalostusasteen nostoon.  Biotaloutta voidaan vauhdittaa Kainuussa nopeasti myös paikallisesti julkisissa hankinnoissa, rakentamisessa ja energiantuotannossa, Keränen mainitsee.

Selvityksen tilasi Kainuun liiton toteuttama Kainuun ennakointihanke, joka on rahoitettu Euroopan sosiaalirahastosta.

Kainuun biotalouden aluetalousvaikutukset. Loppuraportti (pdf)

Lisätietoja:

Mika Arffman, kehittämispäällikkö, Aluekehityssäätiö
p. 044 745 9770, mika.arffman[at]aluekehityssaatio.fi

Heimo Keränen, aluekehitysjohtaja, Kainuun liitto
p. 044 4100 741, heimo.keranen[at]kainuu.fi

Anu Huotari, projektipäällikkö, Kainuun ennakointihanke
p. 044 7100 743, anu.huotari[at]kainuu.fi

 

Artikkelikuva Flickr: Rowanhill (CC BY-NC 2.0)