8 vinkkiä hyvään ennakointityöhön

Anu Huotari & Mari Niskanen, Kainuun ennakointihanke

Listasimme omat vinkkimme alueelliseen ennakointityöhön. Enjoy!

1. Älä yritä yksin. Ennakointi on joukkuelaji. Hyödynnä verkostojen voimaa. Hierarkiat sopivat huonosti ennakointiin, koska uuden luominen ja kokeilut syntyvät parhaiten erilaisten ihmisten yhteistyönä.

2. Muista mittasuhteet. Ennakointi on osa alueen kehittämistyötä ja sellaisena asiantuntijavetoista. Massoja on turha yrittää hurmata. Kun halutaan osallistaa eri sidosryhmiä tulevaisuuskeskusteluun, muista räätälöidä osallistumisen tapa heille sopivalla tavalla.

3. Hyödynnä sosiaalista mediaa. Tietoa on saatavilla paljon. Voit hallita tietotulvaa käyttämällä sosiaalista mediaa sen suodattamiseen. Seuraa Twitterissä ja Facebookissa niitä tahoja, jotka tuottavat sinua kiinnostavaa sisältöä.

4. Panosta sisältöön. Kenellä on aikaa lukea satasivuisia tai edes kymmensivuisia raportteja? Kirjoita napakasti ja linkitä taustoihin. Älä tuhlaa lukijan aikaa kaikkien tietämien ongelmien toistamiseen. Vältä jargonia ja koukeroisia sanankäänteitä. Muista, että kuvituksellakin on merkitystä. Kokeile visualisoida tietoa infografiikaksi.

5. Valitse mieleisesi menetelmien kirjosta. Ennakointi on muutakin kuin tilastojen ja ennusteiden tuijottelua. Hyödynnä tulevaisuudentutkimuksen erilaisia menetelmiä – laadi toiminnan suunnittelun tueksi vaikkapa tulevaisuudenkuva.

6. Keep it simple stupid. Kyse ei ole rakettitieteestä. Ennakointi on osa suunnittelu- ja strategiatyötä. Yhteistyön rakentamisessa kannattaa lähteä liikkeelle niinkin yksinkertaisista asioista kuin tapaamisten aikatauluttamisesta.

7. Älä tee ennakointia ennakoinnin vuoksi.  Ennakoinnin tehtävänä on parantaa päätöksentekoa. Se ei ole hanttihomma, joka on hoidettava ”oikeiden töiden” ohessa. Riittävä resursointi ja sitoutuminen on oleellista.

8. Suunnittele prosessi, mutta jätä tilaa kokeiluille. Ennakointi tarvitsee suunnitelmallisuutta ollakseen vaikuttavaa.  Hahmota toiminnan kehikko ja aikataulu, mutta älä ylisuunnittele kaikkea. Siedä epävarmuutta ja lähde rohkeasti mukaan uuteen.

Artikkelikuva: Unsplash.com, Joshua Earle