Kainuun biotuotetehdashanke etenee vauhdilla

Paltamoon suunnitteilla olevan biotuotetehtaan valmistelua koordinoiva KaiCell Fibers Oy ja Kiinalainen CHTC Group ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen.

CHTC Group delegaatio vieraili hiljattain Suomessa varapääjohtajan Wang Dongxingin johdolla. Vierailun aikana tavattiin maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sekä muita valtioneuvoston edustajia sekä allekirjoitettiin KaiCell Fibersin ja CHTC Groupin yhteistyösopimus, joka on jatkoa lokakuussa 2016 solmitulle aiesopimukselle.

Tavoitteena on rakentaa Paltamoon biotuotetehdas ja käynnistää tuotanto vuoteen 2021 mennessä. Paltamon tehtaan toteutettavuusselvitys on parhaillaan käynnissä ja se valmistuu kesään 2017 mennessä. Toteutettavuusselvityksen jälkeen aloitetaan hankkeen ympäristövaikutusten arviointi.

CHTC Group on tekstiiliteollisuuden ja erityisesti viskoositeollisuuden suuryritys, jolla on omaa tekstiiliteknologian tuotantoa, suunnitteluosaamista sekä viskoosinvalmistusta. Kiinassa ovat maailman suurimmat viskoosimarkkinat, joiden koko on neljä miljoonan tonnia vuodessa. CHTC Group ja KaiCell Fibers kehittävät yhdessä tekstiilimarkkinoille menevän Arbronin tuotantoa Paltamoon. Sen rinnalla kehitetään koko ajan BioFutureFactory-tuotemerkin ideoiden mukaisesti tuotannon sivuvirroista uusia tuotteita ja hyödyntämistapoja. Näin Paltamon tehtaan yhteyteen kehitetään biotalouden liiketoimintaekosysteemiä, joiden kehittäminen on Kainuun biotalousstrategian tavoitteiden mukaista. Paltamon biotuotetehtaan kehittämisessä ovat tiiviisti mukana myös esimerkiksi Paltamon kunta, Kainuun liitto ja Kainuun Etu.

Kainuuseen houkutellaan ja perustetaan eri biotalouden toimialojen veturiyrityksiä ja niiden ympärille kehitetään isojen ja pienten yritysten sekä tutkimuslaitosten ja julkisen sektorin T&K&I -yhteistyötä. Tätä tehdään KaiCell Fibersin lisäksi esimerkiksi Kajaanissa ST1 bioetanolin tuotannon yhteydessä ja Kuhmossa Kantolan teollisuusalueella. Paltamon biotuotetehtaan suunnitellut tuotantoprosessit on kuvattu alla olevassa kuvassa.

Kuva 1. Paltamon biotuotetehtaan suunnitellut tuotantoprosessit.

paltamonbiotehdasprosessit-emf