Koulutusasianneuvottelukunnan materiaaleja

Oppilasvaihtoon Saksaan kesällä 2016

Pohjois-Suomen kansainvälistymistä edistävä Euroregion ry yhdessä saksalaisen sisarorganisaationsa Oulun lääni Contact eV:n (OLC e.V.) kanssa järjestää peruskoulun, lukion ja ammatillisten oppilaitosten sekä ammattikorkeakoulujen opiskelijoille mahdollisuuden tutustua saksalaiseen kulttuurin ja vahvistaa saksan kielen taitoja eteläisessä Saksassa, Baden-Württembergin osavaltiossa. Vuosittain oppilaita on ollut 3 viikon koululaisvaihdossa tai 1 kuukauden työharjoittelussa 10-25 oppilasta tai opiskelijaa. Vaihto on ollut erittäin suosittua ja palaute on ollut positiivista.

Valtaosa alueemme kunnista sekä ammattikorkeakoulut ja ammatilliset opistot ovat Euroregion ry:n jäseninä. Euroregion ry:n puheenjohtajana toimii maaherra Eino Siuruainen. OLCeV:n puheenjohtajana toimii kauppaneuvos Ilkka Lantto.

Oppilasvaihto (Schüleraustausch) on tarkoitettu lähinnä peruskoulun 9. luokkalaisille, lukiolaisille ja ammattiopistolaisille, joiden saksan kielen taito mahdollistaa osallistumisen kouluopetukseen. Isäntäperheiden toiveena on, että oppilaat käyttävät saksan kieltä perheissä. Oppilaat osallistuvat kouluopetukseen, asuvat perheissä sekä toteuttavat tutustumiskäyntejä. Opetus ja asuminen ovat ilmaista. Perheet saattavat toivoa vastakutsua nuorelleen. Oppilaat maksavat matkansa kohteeseen ja ilmoittautumismaksun 75 euroa. Vaihdon alussa maksetaan isäntäperheelle 100 euron kulukorvaus. Mikäli oppilas esittää perheen nuorelle vastakutsun vaihtoon Suomeen, kulukorvausta ei peritä. Lisäksi nuoret tarvitsevat ainoastaan hieman taskurahaa esim. bussilippuja varten. OLCeV:n toiminnanjohtaja Volker Lauer ja hänen puolisonsa Renate valitsevat isäntäperheet ja auttavat muutenkin järjestelyissä. Oppilaat maksavat itse matkansa Saksaan ja takaisin.

Työharjoittelu (Praktikantenaustausch) on tarkoitettu ensisijaisesti ammatillisissa oppilaitoksissa ja ammattikorkeakouluissa opiskeleville, joilla on riittävä saksan kielen taito. Ikävaatimus on 18 vuotta. Työnantaja järjestää yleensä asunnon ja ruokailun sekä mahdollisesti pientä korvausta. Tavoitteena on opiskelijoiden kielitaidon vahvistaminen ja työkulttuuriin tutustuminen. Harjoittelupaikkoja on rajoitetusti ja paikat varmistuvat tapauskohtaisesti.

Liitteenä on koulun seinälle tulostettava ilmoitus. Tiedoston voi tulostaa A3-kokoiselle paperille.

Hakulomake ja ohjeet löytyvät OLC:n kotisivulta:

http://www.stuprak-olc.de

Hakulomakkeen lisäksi hakija lähettää lyhyen CV:n ja suosituskirjeen koulustaan. Ilmoittautumisen yhteydessä suoritetaan 75 euron suuruinen ilmoittautumismaksu.

Hakuaika päättyy 28.2.2016.

Lisätietoja (saatekirje, esite sekä juliste Euroregion ry:n ja OLCeV:n koululais-, opiskelija- sekä harjoittelijavaihdosta Saksaan vuonna 2016):

Saksan_vaihto_mainos_seinalle 2016 Plakat zum Schüleraustausch

Plakat zum Schüleraustausch

KOULULAIS- JA OPISKELIJAVAIHTO SAKSAAN SAATE 2016